Babeczki mocno czekoladowe z wiśniami

12 OS
Deser
30 minut

Wiśnie rozmroź i odsącz do miseczki. Garść wiśni odłóż do dekoracji, resztę wiśni i sok przelej do rondelka, dodaj 50 g cukru i gotuj, aż zgęstnieje (wiśnie można też zmiksować). Po uzyskaniu konsystencji gęstej konfitury odstaw do ostygnięcia.

Następnie połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Osobno połącz mleko, pozostały cukier, jajka i wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche i pokrojoną czekoladę. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonych foremek w kształcie serca. Na wierzchu każdej babeczki ułóż odłożone wcześniej wiśnie. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C . Ostudzone babeczki podawaj  z konfiturą wiśniową.

Lista zakupów

Wiśnie bez pestek – 1 opakowanie
200 g cukru
200 ml mleka lub maślanki
180 g mąki
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Inne potrawy
w tej kategorii
Kompot wiśniowy z ciemnym cukrem Muscovado
Kompot wiśniowy z ciemnym cukrem Muscovado

Sprawdź przepis
Napój cytrynowo-porzeczkowy
Napój cytrynowo-porzeczkowy

Sprawdź przepis