Lista zakupów:

Potrzebujmy:

Na babeczki

150 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1.5 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Truskawki bez szypułek Hortex – 1 szklanka (sorbetu z truskawek)
łyżka soku z cytryny

 

Na krem

pół kostki masła
2 kopiate łyżki cukru pudru
300 g serka twarogowego mielonego na sernik
listki z połowy melisy

Deser
W roli
głównej:
TRUSKAWKI BEZ SZYPUŁEK

Przepis:

Co tam wiosna… Przywołuję lato! I wszystkie jego smaki! Ktoś jeszcze ma ochotę na truskawki?

Dzięki mrożonkom Hortex lato nawet w środku zimy jest możliwe. Nic tak się nie kojarzy ze słońcem jak nasze, polskie truskawki. To są moje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Pole truskawek, świerszcze i słońce. Błogi stan. Więcej zjadłam niż zebrałam do koszyczka, ale jak im się oprzeć? Ciasto, galaretka, kompot, dżem, świeże, nawet z mięsem. Uwielbiam je pod każdą postacią… Tym razem zapraszam Was na mocno truskawkowe cupcakes z pysznym kremem na bazie serka z dodatkiem cytrusowej w smaku melisy… Mniam!

Zaczynamy oczywiście od… zmiksowania truskawek. Najlepiej najpierw je lekko rozmrozić. Z całego opakowania wyjdzie nam więcej sorbetu niż potrzebujemy, ale co to za problem? Do reszty wystarczy dodać jogurt lub śmietanę i rozkoszować się pysznym koktajlem.

Miękkie masło ucieramy w mikserze z cukrem. Następnie dodajemy jajka jedno po drugim. Zbieramy wszystko ze ścianek, żeby całość się połączyła. Na koniec dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem oraz sorbet i sok z cytryny. Wszystko mieszamy na średnich obrotach. Gotowe.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę na babeczki wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto najlepiej nakładać łyżką do lodów. Pieczemy około 15-17 minut. Studzimy.

W między czasie szykujemy krem. Listki melisy siekamy jak najdrobniej. Możemy je lekko rozgnieść w moździerzu. Niech uwolnią swój piękny aromat. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serek miksując na wolniejszych obrotach. Pamiętajmy, że ser który dodajemy musi być dobrej jakości. Nie może być rzadki ani lejący. Inaczej krem się rozpłynie. Na koniec dorzucamy melisę, mieszamy.

Ostudzone babeczki dekorujemy kremem, najlepiej za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego. Dekorowanie możemy wykończyć świeżą tryskawką i listkami melisy.

Proste i piękne. Kto się im oprze?

Przepis bierze udział w konkursie!

Przepis z bloga: https://mietowygarnuszek.wordpress.com/2017/03/07/babeczki-truskawkowe-z-kremem-z-melisa/

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Naleśniki truskawkowo-buraczane z twarożkiem pomarańczowym

Naleśniki truskawkowo-buraczane z twarożkiem pomarańczowym