Babeczki z kremem mascarpone i marynowanymi truskawkami w occie balsamicznym

Babeczki z kremem mascarpone i marynowanymi truskawkami w occie balsamicznym

Lista zakupów:

Cukier
Mąka
Mascarpone

Truskawki bez szypułek Hortex – 200g

50 ml octu balsamicznego

Babeczki:

2 bardzo dojrzałe banany

300 g mąki pełnoziarnistej

280 ml maślanki

100 g cukru trzcinowego (najlepiej Dark Muscovado)

75 g oleju kokosowego

1 jajko

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka cukru

szczypta soli

 

Krem:

250 g sera mascarpone

2 łyżki mleka

12
Deser
60 minut
W roli
głównej:
TRUSKAWKI BEZ SZYPUŁEK

Przepis:

Truskawki rozmroź, zalej octem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do zamarynowania.

Banany rozgnieć w misce, po czym wsyp mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, sody, soli i cukru. Dodaj maślankę, jajko, olej i całość dobrze wymieszaj (ale nie za mocno), tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły

Następnie wyłóż formę do muffinek  12 papilotkami, włóż do nich przygotowaną masę (wierzch babeczek posyp cukrem) i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piecz 20-25 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy.

Mascarpone ubij z mlekiem na puszystą masę.

Po wystudzeniu babeczek każdą przekrój na połowę, na dolnej połówce  połóż  truskawki, przykryj drugą połową babeczki. Wierzch udekoruj kremem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Truskawkowe tiramisu

Truskawkowe tiramisu