Babeczki z kremem mascarpone i marynowanymi truskawkami w occie balsamicznym

12 OS
Deser
60 minut

Truskawki rozmroź, zalej octem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do zamarynowania.

Banany rozgnieć w misce, po czym wsyp mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, sody, soli i cukru. Dodaj maślankę, jajko, olej i całość dobrze wymieszaj (ale nie za mocno), tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły

Następnie wyłóż formę do muffinek  12 papilotkami, włóż do nich przygotowaną masę (wierzch babeczek posyp cukrem) i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piecz 20-25 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy.

Mascarpone ubij z mlekiem na puszystą masę.

Po wystudzeniu babeczek każdą przekrój na połowę, na dolnej połówce  połóż  truskawki, przykryj drugą połową babeczki. Wierzch udekoruj kremem.

Lista zakupów

Truskawki bez szypułek Hortex – 200g
50 ml octu balsamicznego

Babeczki:
2 bardzo dojrzałe banany
300 g mąki pełnoziarnistej
280 ml maślanki
100 g cukru trzcinowego (najlepiej Dark Muscovado)
75 g oleju kokosowego
1 jajko
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cukru
szczypta soli

Krem:
250 g sera mascarpone
2 łyżki mleka

Inne potrawy
w tej kategorii
Koszyczek truskawkowo – migdałowy
Koszyczek truskawkowo – migdałowy

Sprawdź przepis
Buraczane brownie
Buraczane brownie

Sprawdź przepis