Truskawki rozmroź, zalej octem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do zamarynowania.
Banany rozgnieć w misce, po czym wsyp mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, sody, soli i cukru. Dodaj maślankę, jajko, olej i całość dobrze wymieszaj (ale nie za mocno), tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły
Następnie wyłóż formę do muffinek 12 papilotkami, włóż do nich przygotowaną masę (wierzch babeczek posyp cukrem) i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piecz 20-25 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy.
Mascarpone ubij z mlekiem na puszystą masę.
Po wystudzeniu babeczek każdą przekrój na połowę, na dolnej połówce połóż truskawki, przykryj drugą połową babeczki. Wierzch udekoruj kremem.
Truskawki bez szypułek Hortex – 200g
50 ml octu balsamicznego
Babeczki:
2 bardzo dojrzałe banany
300 g mąki pełnoziarnistej
280 ml maślanki
100 g cukru trzcinowego (najlepiej Dark Muscovado)
75 g oleju kokosowego
1 jajko
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cukru
szczypta soli
Krem:
250 g sera mascarpone
2 łyżki mleka