Babka piaskowa z jagodami i jagodowym lukrem

4 OS
Deser
50 minut + oczekiwanie

Żółtka oddziel od białek, a białka ubij na sztywno z połową cukru. Do pozostałego cukru dodawaj kolejno żółtka, masło i utrzyj wszystko na puszystą masę. Następnie wlej mleko oraz sok i wrzuć skórkę z cytryny. Przesianą mąkę (jedną i drugą) wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaj do masy. Następnie połącz z pianą z białek i delikatnie wymieszaj z masą. Jagody obtocz w mące i dodaj do masy. Gotowe ciasto przełóż do foremki na babkę, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170ºC. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce do przestygnięcia. Po ok. 10 minutach wyjmij ją z formy do całkowitego ostygnięcia. Z pozostałych jagód odłóż garść do dekoracji, resztę zaś zmiksuj, a potem przetrzyj przez sitko wyłożone gazą. Uzyskany sok ucieraj stopniowo z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Jagodowym lukrem polej wystudzoną babkę, a wierzch udekoruj jeszcze jagodami.

Lista zakupów

Babka:
Jagody leśne Hortex – ½ opakowania
150 g cukru drobnego
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej + 1 łyżka do obtoczenia jagód
100 g masła
4 jajka
30 ml mleka
20 ml soku z cytryny (2 łyżki)
skórka starta z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
Jagody leśne Hortex – ½ opakowania
300 g cukru pudru

Inne dania
z tej kategorii
Muffiny jagodowo-kokosowe
Muffiny jagodowo-kokosowe

Sprawdź przepis
Kruche ciasto podwójnie wiśniowe
Kruche ciasto podwójnie wiśniowe

Sprawdź przepis