Lista zakupów:

Cukier
Jajka
Mąka

Babka:

Jagody leśne Hortex – ½ opakowania

150 g cukru drobnego

100 g mąki pszennej

100 g mąki ziemniaczanej + 1 łyżka do obtoczenia jagód

100 g masła

4 jajka

30 ml mleka

20 ml soku z cytryny (2 łyżki)

skórka starta z cytryny

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Lukier:

Jagody leśne Hortex – ½ opakowania

300 g cukru pudru

4
Deser
50 minut + oczekiwanie
W roli
głównej:
JAGODY LEŚNE

Przepis:

Żółtka oddziel od białek, a białka ubij na sztywno z połową cukru. Do pozostałego cukru dodawaj kolejno żółtka, masło i utrzyj wszystko na puszystą masę. Następnie wlej mleko oraz sok i wrzuć skórkę z cytryny. Przesianą mąkę (jedną i drugą) wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaj do masy. Następnie połącz z pianą z białek i delikatnie wymieszaj z masą. Jagody obtocz w mące i dodaj do masy. Gotowe ciasto przełóż do foremki na babkę, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170ºC. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce do przestygnięcia. Po ok. 10 minutach wyjmij ją z formy do całkowitego ostygnięcia. Z pozostałych jagód odłóż garść do dekoracji, resztę zaś zmiksuj, a potem przetrzyj przez sitko wyłożone gazą. Uzyskany sok ucieraj stopniowo z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Jagodowym lukrem polej wystudzoną babkę, a wierzch udekoruj jeszcze jagodami.

 

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy