Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Babka piaskowa z jagodami i jagodowym lukrem

Średnie
Desery
50minut
4 porcje

Składniki

  • Jagody leśne Hortex 1 opakowanie
  • Cukru drobnego 150 g
  • Mąki pszennej 100 g
  • Mąki ziemniaczanej 110 g
  • Masła 100 g
  • Jajka 4 szt.
  • Mleka 30 ml
  • Soku z cytryny 20 ml (2 łyżki)
  • Skórka starta z cytryny
  • Proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Cukru pudru 300 g

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddziel od białek, a białka ubij na sztywno z połową cukru. Do pozostałego cukru dodawaj kolejno żółtka, masło i utrzyj wszystko na puszystą masę. Następnie wlej mleko oraz sok i wrzuć skórkę z cytryny. Przesianą mąkę (jedną i drugą) wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaj do masy.

Krok 2

Następnie połącz z pianą z białek i delikatnie wymieszaj z masą. Jagody obtocz w mące i dodaj do masy. Gotowe ciasto przełóż do foremki na babkę, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170ºC.

Krok 3

Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce do przestygnięcia. Po ok. 10 minutach wyjmij ją z formy do całkowitego ostygnięcia. Z pozostałych jagód odłóż garść do dekoracji, resztę zaś zmiksuj, a potem przetrzyj przez sitko wyłożone gazą.

Krok 4

Uzyskany sok ucieraj stopniowo z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Jagodowym lukrem polej wystudzoną babkę, a wierzch udekoruj jeszcze jagodami.

Powiązane przepisy

Spróbuj również