Babka ziemniaczana z brokułami i sosem z kwaśnej śmietany

Babka ziemniaczana z brokułami i sosem z kwaśnej śmietany

Lista zakupów:

Pieczarki
Śmietana
Ziemniaki

Brokuły różyczki Hortex – 1 opakowanie

1 kg ugotowanych ziemniaków

300 g pieczarek

300 g cebuli

200 g boczku wędzonego

200 g kwaśnej śmietany

3 jajka

rukola

natka pietruszki

sól, pieprz

 

4
Danie główne
120 minut
W roli
głównej:
BROKUŁY RÓŻYCZKI

Przepis:

Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę, dodaj żółtka, połowę cebuli pokrojonej w kostkę i przyprawy. Masę dobrze wymieszaj. Następnie dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszaj je w ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej połowę masy ziemniaczanej. Dokładnie rozprowadź ją po formie i rozłóż na niej rozmrożone brokuły. Na koniec przykryj brokuły pozostałą częścią masy. Na wierzchu babki ułóż plastry boczku. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C ok. 40 minut.

Pieczarki usmaż z cebulą i przyprawami i na koniec posyp natką pietruszki.

Plastry babki podawaj z pieczarkami, kwaśną śmietaną i rukolą.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Wrapy

Wrapy