Bezglutenowe brownie z wiśniami

W lekko osolonej wodzie ugotuj kaszę (półtorej szklanki wody na pół szklanki kaszy). Rozgniecione banany wymieszaj z pastą waniliową, a następnie przełóż je do większej miski i połącz z gorącą kaszą, dodając proszek do pieczenia. Tymczasem w garnku zagotuj wodę, postaw na nim rondelek z pokruszoną czekoladą i masłem i cały czas mieszając, rozpuść czekoladę. Potem wlej ją do masy z kaszą i energicznie wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wtedy dodaj wiśnie i znowu delikatniej wymieszaj.
Całość przełóż do formy do pieczenia o rozmiarach 23 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piecz 40 minut, jeśli chcesz, by środek był mocno wilgotny, lub 50 minut, gdy lubisz ciasto bardziej suche. Brownie podawaj na ciepło (wtedy smakuje najbardziej, choć kroi się trudno) lub na zimno z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.

browniehortex1 1 browniehortex2 2 browniehortex3 3 browniehortex4 4 browniehortex5 5 browniehortex6 6 browniehortex7 7 browniehortex8 8 browniehortex9 9browniehortex 10

Lista zakupów

Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie
100 g kaszy jaglanej
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady

3 duże dojrzałe banany (najlepiej gdyby były już całkiem czarne)
3 łyżki masła orzechowego (lub kokosowego)
1 łyżka pasty waniliowej (lub cukier z prawdziwą wanilią)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Inne potrawy
w tej kategorii
Drożdżowa babka z lukrem wiśniowym
Drożdżowa babka z lukrem wiśniowym

Sprawdź przepis
Błyskawiczna zupa minestrone
Błyskawiczna zupa minestrone

Sprawdź przepis