Bezowy tort jeżynowy ombre

Deser

JEŻYNY, to piękne owoce. Są niskokaloryczne i dlatego polecane są w diecie. Pięknie wyglądają w porannej owsiance, sałatkach owocowych, tortach i innych wypiekach. Krzaczki jeżyn przeważnie spotykamy rosnące dziko w lasach na skraju polan i łąk lub w przydomowych ogródkach. Pamiętam jak zawsze chodziłyśmy po jeżyny na polanę, a potem babcia piekła pachnące bułki drożdżowe. Teraz takie smaczne sytuacje mogą nas spotykać codziennie, ponieważ Hortex zebrał je i zamroził, abyśmy mogli się cieszyć skarbami lata przez cały rok.

I właśnie te owoce były natchnieniem do przygotowanie tortu bezowego ombre. Niestety, pomimo niskiej kaloryczności jeżyn, tort nie jest wypiekiem dietetycznym. Ale jego smak i wygląd wart jest grzechu…

Tort nie jest trudny do zrobienia, ale wymaga cierpliwości. Najlepiej rozłożyć pracę nad nim na dwa dni.

Sposób przygotowania:

Mrożone owoce wysypać najlepiej na większą patelnię i wsypać cukier puder. Na bardzo małym ogniu podgrzewać do momentu gdy owoce zaczną się rozpadać. Wyłączyć ogień i dodać skórkę limonki. Po kilku minutach przetrzeć owoce przez drobne sitko (czynność powtórzyć jeśli znajdują się pestki).

Czynność z pieczeniem blatów bezowych musimy analogicznie powtórzyć, bo potrzebujemy 4 blaty.

Białka włożyć do miski miksera, dodać szczyptę soli i zacząć ubijanie. Dodawać po łyżce cukru, każdą kolejną należy dosypać, gdy dodany uprzednio cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania wsypać mąkę kukurydzianą i dozować sos jeżynowy do uzyskania zadowalającego koloru, kontynuując ubijanie. W rezultacie beza będzie sztywna i lśniąca. Piekarnik nagrzać do 100 st. bez termoobiegu. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o ø18 cm, odwrócić papier na drugą stronę i położyć na blachę. Ubite białka podzielić na 2 porcje i wyłożyć na papier tworząc zgrabne koła. Dodatkowo ozdobić każdy blat bezowy (przed pieczeniem) sosem jeżynowym i wykałaczką stworzyć esy-floresy. Suszyć bezę przez 3h. Czynność powtórzyć.

Zagotować ½ l mleka. Budynie rozmieszać w pozostałym mleku i wlać do wrzącego mleka cały czas mieszając do zgęstnienia. Wystudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce ostudzony budyń, wlać ajerkoniak.

Gotowym kremem przekładać bezowe blaty. Pozostawić do schłodzenia na 3h. Przed podaniem ozdobić owocami, kwiatami i bezikami.
Tort jest bardzo efektowny, pięknie prezentuje się na stole, a przez dodatek sosu jeżynowego nie jest tak mocno słodki. Beza przyjemnie się ciągnie, a aksamitny krem spaja całość w cudowny tort.

20 1

Lista zakupów

Słodki sos jeżynowy:

Jeżyny Hortex – 1 opakowanie
1 łyżka cukru pudru
skórka otarta z ½ limonki

Blaty bezowe (przepis na 2 szt.):

150 g białka jaja kurzego (ok. 4 białek)
230 g drobnego cukru
szczypta soli
sos jeżynowy (1-2 łyżeczki w zależności od tego jak intensywny kolor chcemy uzyskać)
płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej

Krem śmietankowy:

1 kostka masła śmietankowego
2 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
750 ml mleka
1 łyżka cukru pudru
25 ml ajerkoniaku

Inne potrawy
w tej kategorii
Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką
Pomarańczowy indyk z duszoną marchewką

Sprawdź przepis