Biała zupa rybna ze szpinakiem

4 OS
Zupa
35 minut

Rybę wyfiletuj, z filetów ściągnij skórę i pozbądź się reszty ości. Oczyszczone filety pokrój w kostkę (ok. 2 cm), dopraw solą, pieprzem i wstaw do lodówki. Oczyszczoną z oczu i skrzeli głowę ryby włóż do garnka, zalej 2 l wody i gotuj ok. 30 minut. Następnie do przecedzonego wywaru dodaj włoszczyznę i całość gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem i dodaj do zupy. Śmietanę rozrób z gorącym wywarem w proporcji 1:1 (by śmietana się nie zwarzyła) i również wlej do gotującej się zupy. Po chwili wrzuć do niej pokrojone filety z ryby, rozmrożone liście szpinaku i gotuj jeszcze 5 minut. Gotową zupę podawaj w miseczkach.

Lista zakupów

Szpinak liście Hortex – 200 g
Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
ok. 1 kg filetów z białej ryby (np. dorsz lub sum)
200 g śmietany 18%
50 g masła
2 cebule
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
200 g śmietany 18%
50 g masła
2 cebule
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Szaszłyki rybne ze szpinakiem i serem pleśniowym
Szaszłyki rybne ze szpinakiem i serem pleśniowym

Sprawdź przepis
Minestrone
Minestrone

Sprawdź przepis