Biszkoptowe mini roladki z jeżynami

Deser

Biszkoptowe mini roladki to pomysł na odmianę zwykłej rolady z kremem i owocami. Duży biszkopt po upieczeniu kroimy w pasy i każdy z nich wypełniamy nadzieniem, zwijamy i dekorujemy. Wykonanie mini rolad na pewno jest bardziej pracochłonne niż zrobienie jednej rolady, ale moim zdaniem o wiele lepiej prezentują się te mniejsze.

Przygotowanie

Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką, a potem dodajemy wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach.
Trzeba uważać, aby biszkopt za bardzo nie przyrumienił się i nie wysuszył, dlatego można skrócić czas pieczenia w zależności od piekarnika.

Upieczony biszkopt kładziemy na wilgotnej ściereczce, zdejmujemy papier, dzielimy na 4 równe pasy. Każdy z pasów przykrywamy tej samej wielkości kawałkiem papieru do pieczenia i zwijamy w rulon (ciasto musi być jeszcze ciepłe). Odstawiamy do wystudzenia ( ja włożyłam do obręczy cukierniczych aby się nie rozwijały, ale można użyć np. formy do muffinów lub filiżanek).

Wypełnienie:
Galaretkę rubinową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i wylewamy do podłużnego naczynia lub formy o wymiarach ok. 20×30 cm, tworząc cienką warstwę. Odstawiamy na kilka minut do lodówki.

Jeżyny rozmrażamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy. Zmiksowane jeżyny łączymy z żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie. Studzimy, a następnie wylewamy masę owocową na zastygniętą galaretkę rubinową, która utworzy drugą cienką warstwę wypełnienia.

Stężałe wypełnienie wyjmujemy z formy i kroimy na pasy o szerokości pasów biszkoptowych, ale krótsze od nich o 1-1,5 cm, ponieważ na końcu zwijania biszkopt musimy „zlepić” (docisnąć do siebie dwa brzegi biszkoptu) .

Masa:
Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem.

Wykonanie:
Wystudzone pasy z biszkoptu rozwijamy, smarujemy cienką warstwą masy mascarpone (około 1/3 masy zostawiamy do dekoracji) , a na niej układamy galaretkowe wypełnienie.
Całość zwijamy w rulon, nadmiar galaretki można przyciąć tak, aby biszkopt można było „zlepić” brzegami (dociskamy do siebie dwa brzegi biszkoptu).
Tak przygotowane roladki wkładamy do obręczy cukierniczych pionowo, wierzch wyrównujemy masą mascarpone i odstawiamy do lodówki na 2,3 godziny .

Po tym czasie roladki wyjmujemy z obręczy, a wierzch dekorujemy pozostałym kremem za pomocą szprycy.

Całość posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz startą białą czekoladą. Na koniec dodajemy na wierzch kilka jeżyn.
23 1

24 2

25 3

Lista zakupów

biszkopt:
3/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru pudru
2 jajka
1/4 szkl wody
masa:
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1/4 szkl śmietany 30%

 

wypełnienie:
galaretka rubinowa wieloowocowa
Jeżyny  Hortex
1/4 szkl gorącej wody
2 łyżki żelatyny

dodatkowo:
płatki migdałowe
biała czekolada

Inne potrawy
w tej kategorii
Smażony ryż z kalafiora z krewetkami
Smażony ryż z kalafiora z krewetkami

Sprawdź przepis