Lista zakupów:

Jajka
Mąka
Mascarpone

biszkopt:
3/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru pudru
2 jajka
1/4 szkl wody
masa:
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1/4 szkl śmietany 30%

 

wypełnienie:
galaretka rubinowa wieloowocowa
Jeżyny  Hortex
1/4 szkl gorącej wody
2 łyżki żelatyny

dodatkowo:
płatki migdałowe
biała czekolada

Deser
W roli
głównej:
JEŻYNY

Przepis:

Biszkoptowe mini roladki to pomysł na odmianę zwykłej rolady z kremem i owocami. Duży biszkopt po upieczeniu kroimy w pasy i każdy z nich wypełniamy nadzieniem, zwijamy i dekorujemy. Wykonanie mini rolad na pewno jest bardziej pracochłonne niż zrobienie jednej rolady, ale moim zdaniem o wiele lepiej prezentują się te mniejsze.

Przygotowanie

Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką, a potem dodajemy wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach.
Trzeba uważać, aby biszkopt za bardzo nie przyrumienił się i nie wysuszył, dlatego można skrócić czas pieczenia w zależności od piekarnika.

Upieczony biszkopt kładziemy na wilgotnej ściereczce, zdejmujemy papier, dzielimy na 4 równe pasy. Każdy z pasów przykrywamy tej samej wielkości kawałkiem papieru do pieczenia i zwijamy w rulon (ciasto musi być jeszcze ciepłe). Odstawiamy do wystudzenia ( ja włożyłam do obręczy cukierniczych aby się nie rozwijały, ale można użyć np. formy do muffinów lub filiżanek).

Wypełnienie:
Galaretkę rubinową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i wylewamy do podłużnego naczynia lub formy o wymiarach ok. 20×30 cm, tworząc cienką warstwę. Odstawiamy na kilka minut do lodówki.

Jeżyny rozmrażamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy. Zmiksowane jeżyny łączymy z żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie. Studzimy, a następnie wylewamy masę owocową na zastygniętą galaretkę rubinową, która utworzy drugą cienką warstwę wypełnienia.

Stężałe wypełnienie wyjmujemy z formy i kroimy na pasy o szerokości pasów biszkoptowych, ale krótsze od nich o 1-1,5 cm, ponieważ na końcu zwijania biszkopt musimy „zlepić” (docisnąć do siebie dwa brzegi biszkoptu) .

Masa:
Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem.

Wykonanie:
Wystudzone pasy z biszkoptu rozwijamy, smarujemy cienką warstwą masy mascarpone (około 1/3 masy zostawiamy do dekoracji) , a na niej układamy galaretkowe wypełnienie.
Całość zwijamy w rulon, nadmiar galaretki można przyciąć tak, aby biszkopt można było „zlepić” brzegami (dociskamy do siebie dwa brzegi biszkoptu).
Tak przygotowane roladki wkładamy do obręczy cukierniczych pionowo, wierzch wyrównujemy masą mascarpone i odstawiamy do lodówki na 2,3 godziny .

Po tym czasie roladki wyjmujemy z obręczy, a wierzch dekorujemy pozostałym kremem za pomocą szprycy.

Całość posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz startą białą czekoladą. Na koniec dodajemy na wierzch kilka jeżyn.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Bezowy tort jeżynowy ombre

Bezowy tort jeżynowy ombre