Błyskawiczne ciasto ucierane z malinami i jeżynami

Maliny i jeżyny wysyp na oddzielne talerze i odstaw do rozmrożenia. Masło o temperaturze pokojowej i jajka zmiksuj na puszystą masę. Później dodaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, budyń w proszku i pastę waniliową i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotową masę odstaw.
Tymczasem przygotuj kruszonkę. W tym celu wymieszaj mąkę z cukrem i pokrojonym na kawałki masłem, a następnie zagnieć ciasto.
Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej masę, na wierzchu rozłóż maliny i jeżyny, a na nich kawałki kruszonki. Całość wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka nabierze koloru złotego.

ciastoucieranejezynyj 1 ciastoucieranejezynyj1 2 ciastoucieranejezynyj2 3 ciastoucieranejezynyj3 4 ciastoucieranejezynyj4 5 ciastoucieranejezynyj5 6 ciastoucieranejezynyj6 7 ciastoucieranejezynyj7 8 ciastoucieranejezynyj8 9 ciastoucieranejezynyj9 10

Lista zakupów

Ciasto:
Jeżyny Hortex – 1 opakowanie
Maliny Hortex – 1 opakowanie
250 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
4 jajka
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego z cukrem

1 łyżka pasty waniliowej (lub cukier z prawdziwą wanilią)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Kruszonka:
150 g mąki pszennej
70 g masła
70 g cukru

Inne potrawy
w tej kategorii
Weekendowa zapiekanka z pulpecikami pieczonymi, nie smażonymi
Weekendowa zapiekanka z pulpecikami pieczonymi, nie smażonymi

Sprawdź przepis