Lista zakupów:

1 opakowanie (450 g) zupy królewskiej Hortex (450 g)

1 opakowanie (450 g) mrożonego ciasta francuskiego (6 kawałków 20 x 10 cm)*

10 dag sera z pleśnią (typu rokpol)

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

4 ząbki czosnku

 

 

2 łyżki masła

spora szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

do dekoracji:

1 roztrzepane jajko

2 łyżki czarnuszki

W roli
głównej:
ZUPA KRÓLEWSKA

Przepis:

Zdziwisz się. Mówię Ci, tak zareagujesz, jak tego pasztecika spróbujesz 🙂 Ja się też zdziwiłem, chociaż byłem pewny, że będą dobre, ale nie wiedziałem, że aż tak pyszne, dopóki ich nie upiekłem 🙂

Chrupiące, francuskie ciasto wypełnione pysznym nadzieniem, w którym główną nutę gra szpinak, ser pleśniowy i czosnek to pyszna kompozycja na każdą porę roku. Świetna konsystencja nadzienia – no taka „w sam raz” – nie za mokra i jednocześnie na tyle sucha, że ciasto jest upieczone „w punkt”. Wspaniały aromat – natka pietruszki, masło, czosnek, gałka – ten zestaw zawsze to gwarantuje 🙂

A to wszystko przygotowane z… mrożonej zupy królewskiej Hortex. Można się zdziwić, nieprawdaż? Ale z mrożonek Hortex można wyczarować po prostu cuda, czego dowodem są te paszteciki 🙂

Zupa królewska, jak i inne mrożonki Hortex to 100% warzyw pierwszorzędnej jakości – umytych, pokrojonych, gotowych do użycia od razu po otwarciu opakowania. Polecam Ci je osobiście, bo to jest prosty sposób na zdrowe i kolorowe pyszności 🙂

1. Zupę królewską Hortex przesyp do miski i odstaw na bok.
2. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
3. Ser pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i cały czas mieszając smaż na średnim ogniu przez minutę, aż zacznie się szklić.
5. Do patelni dodaj zupę królewską Hortex, wymieszaj i smaż na średnim ogniu (często mieszając), aż warzywa będą miękkie, a wytworzony płyn całkowicie odparuje. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
6. Dodaj ser i natkę, wymieszaj.
7. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.
8. Na kawałkach ciasta francuskiego układaj porcje nadzienia, smaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, zwijaj w zgrabne ruloniki. Przekrój na połowę, by otrzymać ładne paszteciki.
9. Paszteciki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o odstępach około 3 cm pomiędzy nimi, bo trochę rosną podczas pieczenia 🙂
10. Paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 18-22 minut, aż się ładnie zarumienią.
11. Podawaj jeszcze gorące – bo wtedy smakują najlepiej. Z filiżanką esencjonalnego czerwonego barszczu 🙂

*Dodatkowe informacje
Możesz użyć oczywiście mrożonego ciasta francuskiego w jednym kawałku. Po prostu pokrój go wcześniej na kawałki odpowiedniej wielkości.
Pamiętaj, że ciasta różnych producentów nieco różnią się od siebie i uwzględnij czas pieczenia ciasta podany na opakowaniu.
Dobre ciasto francuskie składa się z mąki, wody, masła i soli. Nic więcej w nim nie powinno być 🙂 I takiego właśnie szukaj w sklepach, by Twoje paszteciki z zupą królewską Hortex były najlepsze na świecie.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Pierożki filo z bryndzą

Pierożki filo z bryndzą

Inne dania z tej kategorii

Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
Zobacz wszystkie