Burrito z szarpaną wieprzowiną i mieszanką meksykańską

Burrito z szarpaną wieprzowiną i mieszanką meksykańską

Lista zakupów:

Jogurt
Oliwa
Sól

Składniki:

Mieszanka meksykańska Hortex – 2 opakowania

1 kg łopatki wieprzowej

12 pszennych tortilli

150 ml jogurtu naturalnego gęstego

2-3 łyżki oleju

1 łyżeczka sosu tabasco

świeża kolendra

 

Solanka:

250 ml wody

1 łyżeczka soli

 

Marynata:

2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka chili w proszku

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

3-4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

 

Danie główne
7 godzin + czas marynowania
W roli
głównej:
MIESZANKA MEKSYKAŃSKA

Przepis:

Łopatkę wieprzową włóż do miski, zalej solanką i zostaw na noc w lodówce. Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Następnego dnia wyjmij mięso, osusz i dokładnie natrzyj marynatą. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 125ºC i piecz 6 godzin. Po tym czasie zdejmij z naczynia pokrywkę, zwiększ temperaturę piekarnika do 180ºC i piecz  ok. 30-40 minut.

Tymczasem na dużej patelni w rozgrzanym oleju usmaż składniki dwóch opakowań mieszanki meksykańskiej, na koniec dopraw je solą i sosem tabasco.

Upieczone mięso poszarp widelcem i wymieszaj z sosem powstałym podczas pieczenia. Wraz z warzywami ułóż je na ciepłej tortilli i zwiń. Podawaj z jogurtem wymieszanym ze świeżo posiekaną kolendrą.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Szybkie empanadas z wołowiną i warzywami

Szybkie empanadas z wołowiną i warzywami