Ciasto z jabłkami i krokantem orzechowym

Ciasto rozpływa się w ustach i nic więcej o nim nie powiem, aby poczuć jak smakuje to trzeba spróbować 🙂

Wykonanie:

Całe jajka ubić do białości z cukrem, do masy jajecznej dodawać małymi porcjami mąkę tortową przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni około 30 minut.

Budyń  śmietankowy wymieszać z 1 szklanką soku, pozostałe dwie szklanki soku zagotować i na gotujący się sok wylać proszek budyniowy, mieszając zagotować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, następnie dodać do gorącego budyniu i wymieszać.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki na dolnym rozsmarować jeszcze gorący budyń i przykryć drugim plackiem, odstawić do przestudzenia. Kiedy masa budyniowa wystygnie, na wierzch posmarować ubitą na sztywno śmietaną przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu żelatyny fiks, wierzch posypać krokantem orzechowym i odstawić do lodówki na kilka godzin.

1 2 1

2 2 2

5 1 3

Przepis z bloga: http://izioni-smaki.blogspot.com/2017/02/ciasto-z-jabkami-i-krokantem-orzechowym.html

Lista zakupów

ciasto:
7 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń w proszku u mnie smak biszkoptowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa jabłkowa:
3 szklanki Napoju pomarańcza- brzoskwinia Hortex lub Pomarańcza sok 100% Hortex
2 budynie śmietankowe
4 większe jabłka
masa śmietankowa:
500 ml śmietany 30%
1 opakowanie żelatyny fiks
dodatkowo:
krokant orzechowy

Inne potrawy
w tej kategorii
Porzeczkowo – wiśniowe tiramisu
Porzeczkowo – wiśniowe tiramisu

Sprawdź przepis