Ciasto jogurtowe z jeżynami i cytrynowym lukrem

Deser

Jeżyny przesyp do miski i odstaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
W dużej misce wymieszaj dokładnie ze sobą składniki suche – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej wymieszaj ze sobą na jednolitą masę składniki mokre – jajka, jogurt grecki, olej, pastę waniliową.
Mokre składniki połącz z suchymi. Wymieszaj na gładką i jednolitą masę. Będzie dość gęsta, ale właśnie taka ma być.
Jeżyny posyp mąką ziemniaczaną. Wymieszaj, by wszystkie pokryły się jej cienką warstwą. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180º Celsjusza.
Prostokątną formę wysmaruj masłem. Przełóż do niej ciasto. Wierzch wygładź łyżką.
Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 60 minut, aż włożony do ciasta patyczek będzie suchy.
Przygotuj lukier. Połącz cukier puder z sokiem z cytryny. Rozetrzyj łyżką na gładki i jednolity krem.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Odstaw na 20 minut do wystygnięcia. Wierzch posmaruj lukrem. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Podawaj z filiżanką dobrej herbaty, kiedy tylko będziesz mieć ochotę na pyszny kawałek ciasta 🙂

  ciastojogurtoweh1 1 ciastojogurtoweh2 2 ciastojogurtoweh3 3 ciastojogurtoweh4 4 ciastojogurtoweh5 5 ciastojogurtoweh6 6 ciastojogurtoweh7 7 ciastojogurtoweh8 8 ciastojogurtoweh9 9ciastojogurtoweh 10

Lista zakupów

Jeżyny Hortex – 1 opakowanie
300 g szklanki mąki pszennej
100 g szklanki cukru
ok. 125 ml jogurtu greckiego
ok. 125 ml oleju roślinnego (ok. 125 ml)
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)
1/2 łyżeczki soli

lukier:
ok.120 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Inne potrawy
w tej kategorii
Błyskawiczne paszteciki z nadzieniem szpinakowo-serowym
Błyskawiczne paszteciki z nadzieniem szpinakowo-serowym

Sprawdź przepis