Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Ciasto owsiane z porzeczką

Średnie
Desery
80minut
4 porcje

Składniki

  • Czarna porzeczka Hortex 450 g
  • Ciasto:
  • Mąka owsiana 200 g
  • Masło 100 g
  • Cukier 100 g
  • Jajko 1 sztuka
  • Cukier puder 1 łyżka
  • Sól szczypta
  • Kruszonka:
  • Cukier trzcinowy 100 g
  • Mąka owsiana 100 g
  • Masło 80 g
  • Płatki owsiane 80 g

Przygotowanie

Krok 1

Zagnieć ciasto ze wszystkimi składnikami i wstaw je na pół godziny do zamrażalnika, żeby stężało. To samo zrób z kruszonką.

Krok 2

Po tym czasie wyjmij z zamrażalnika ciasto, zetrzyj je na tarce i równomiernie poukładaj na natłuszczonej blasze.

Krok 3

Następnie ułóż na nim porzeczki i całość posyp kruszonką.

Krok 4

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut.

Krok 5

Kiedy wystygnie, posyp je jeszcze po wierzchu cukrem pudrem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również