Ciasto szpinakowe

Wszyscy robią ciasto szpinakowe to zrobiłam też ja. Ciasto jest mega! W ogóle nie czuć szpinaku! Polecam jest naprawdę pyszne.

Przygotowanie:

Poprzedniego dnia wieczorem zamrożony szpinak wykładamy na sitko i tak pozwalamy mu się rozmrozić i odcieknąć, tak samo robimy z truskawkami. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Następnie cały czas miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak i chwilę razem miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni – do suchego patyczka.
W tym czasie robimy galaretkę: do garnka wkładamy truskawki i wlewamy wodę, gotujemy przez chwilę a następnie wsypujemy galaretkę w proszku. Wyłączamy gaz i mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści. Blendujemy galaretkę na gładką masę i przelewamy do głębokiego talerza. Odstawiamy aby stężała.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu ostygnąć. Z zimnego ciasta skrajamy górę(dość cienko) i kruszymy – odstawiamy na później. Pozostałe ciasto przekrajamy na dwie równe części. Na galaretce odcinamy kształt o średnicy tortownicy a resztę drobno kroimy i zostawiamy do dekoracji.
Robimy krem: szklankę śmietanki ubijamy na sztywno ze śnieżką a potem dodajemy po łyżce mascarpone cały czas miksując. Składamy ciasto: do tortownicy wkładamy 1 blat ciasta a na nim rozsmarowujemy 3 łyżki kremu.
Na kremie układamy okrąg z galaretki i lekko dociskamy. Na galaretce rozsmarowujemy 3 łyżki kremu i kładziemy 2 blat ciasta, lekko dociskamy. Na cieście rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy zielonym pokruszonym ciastem. Na wierzchu układamy kawałeczki galaretki truskawkowej. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.

ciasto szpiankowe 1

Przepis z bloga: http://slodkokwasnakuchnia1.blox.pl/2017/03/Ciasto-szpinakowe.html

Lista zakupów

ciasto:

3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl oleju rzepakowego
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do formy

krem:

1 szkl śmietanki słodkiej 12%
1 op. śnieżki w proszku
250 g mascarpone

galaretka:

200 g Truskawek bez szypułek Hortex
1/4 szkl wody
1 galaretka truskawkowa w proszku
tortownica o śr. 18 cm

Inne potrawy
w tej kategorii
Rolada szpinakowa z czekoladowym kremem i jeżynami
Rolada szpinakowa z czekoladowym kremem i jeżynami

Sprawdź przepis
Tarta z kisielem wiśniowym pod białą chmurką
Tarta z kisielem wiśniowym pod białą chmurką

Sprawdź przepis