Crème brûlée z czarną porzeczką

4 OS
Deser
50 minut

Żółtka i pozostałe składniki kremu wymieszaj na jednorodną masę. Porzeczki odcedź lub wyłóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar soku. Następnie ułóż je na dnie foremek do pieczenia i zalej kremem (nie więcej niż na 3 cm).

Tymczasem zagotuj wodę w czajniku, po czym wlej wrzątek do formy żaroodpornej do połowy wysokości foremek z kremem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C na 40 minut, ostudź i wstaw do lodówki co najmniej na 3-4 godziny.

Przed podaniem krem posyp cienką warstwą brązowego cukru (skarmelizuj go przy pomocy specjalnego palnika lub wstaw na chwilę do piekarnika nastawionego na funkcję grilla na górną półkę). Deser podawaj zaraz po przygotowaniu.

Lista zakupów

Czarna porzeczka Hortex – 1/2 opakowania
20 g brązowego cukru

Krem:
350 ml śmietanki 30%
70 g cukru
4 żółtka
laska wanilii

Inne potrawy
w tej kategorii
Lody porzeczkowo-bananowe i malinowo-kokosowe
Lody porzeczkowo-bananowe i malinowo-kokosowe

Sprawdź przepis
Zupa grzybowa z oliwą truflową
Zupa grzybowa z oliwą truflową

Sprawdź przepis