Konkurs z marką Hortex zainspirował mnie do wielu dań, w tym też do szybkiego i prostego curry na bazie gotowej mieszanki warzyw na patelnię, soku pomidorowego, mleka kokosowego i zielonej pasty curry. Danie curry lubi się z cytryną i limonką, stąd też pomysł na cytrynowy ryż, który komponuje się świetnie z tego typu daniami. Aby przełamać nudne i utarte schematy postanowiłam pierś kurczaka zamarynować i ugotować przez kilka minut na parze, a następnie dokończyć gotowanie w gotowym sosie curry, aby przeszło smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie wprost idealne, polecam wypróbować.
Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na kilkanaście minut (lub dłużej jeśli istnieje taka możliwość) do lodówki. Następnie gotuję na parze przez 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie siekam drobno cebulkę, czosnek i chili. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej z sezamu i smażę na nim posiekane składniki do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry, smażę całość. Gotową mieszankę mrożonych warzyw dodaję do pozostałych składników i całość duszę jeszcze chwilę. Wlewam sok pomidorowy i gotuję sos przez 4-5 minut. Dodaję mleko kokosowe oraz sól i kolendrę. Dokładnie mieszam zawartość garnka i gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam sokiem z cytryny i jeśli jest taka konieczność większą ilością soli. Do gotowego sosu wkładam piersi kurczaka i gotuję jeszcze 7 minut, zdejmuję z ognia i odstawiam całość jeszcze na 5 minut, by pierś kurczaka przeszła smakami.
Ryż gotuję w wodzie z dodatkiem soli i skórki z cytryny do momentu, aż ten wchłonie cały płyn. Do ugotowanego ryżu dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam.
Piersi kurczaka wyjmuję z sosu i kroję na plastry. Porcję curry podaję z ryżem i pokrojoną piersią kurczaka. Dekoruję posiekaną bazylią. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Przepis z bloga: http://www.mangopapaja.pl/2017/03/curry-warzywne-z-kurczakiem-na-parze-i.html
Warzywa na patelnię Hortex – 1 opakowanie
1 szklanka pikantnego soku pomidorowego
1/3 szklanki mleka kokosowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju z sezamu
3 łyżki zielonej pasty curry
sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry
1/2 papryczki chili – opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy
300 gram piersi kurczaka
Ryż cytrynowy:
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli
sok z 1/2 cytryny
Marynata do kurczaka:
szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego
świeża bazylia do dekoracji