Danie jednogarnkowe z białą kiełbasą

Surową kiełbasę włóż do garnka z zimną wodą i gotuj, aż woda zacznie bąbelkować (nie może się zagotować). Zostaw ją w wodzie kilkanaście minut, po czym wyjmij, odstaw do przestygnięcia i pokrój na plasterki o grubości ok. pół centymetra.
Następnie na rozgrzaną patelnię z 1-2 łyżkami oleju wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony w kostkę boczek i smaż przez minutę na dużym ogniu, cały czas mieszając. Potem dodaj kiełbasę i nadal smaż, aż się przyrumieni. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj słodką i ostrą paprykę i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej bulion i koncentrat pomidorowy. Gotuj, aż wszystkie składniki dania staną się miękkie, doprawiając solą i pieprzem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Lista zakupów

Warzywa na patelnię Hortex – 1 opakowanie
500 ml bulionu
500 g białej, surowej kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
natka pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Warzywa pod beszamelem
Warzywa pod beszamelem

Sprawdź przepis
Roladki z kurczaka nadziewane jarmużem, podane z buraczkami
Roladki z kurczaka nadziewane jarmużem, podane z buraczkami

Sprawdź przepis