Surową kiełbasę włóż do garnka z zimną wodą i gotuj, aż woda zacznie bąbelkować (nie może się zagotować). Zostaw ją w wodzie kilkanaście minut, po czym wyjmij, odstaw do przestygnięcia i pokrój na plasterki o grubości ok. pół centymetra.
Następnie na rozgrzaną patelnię z 1-2 łyżkami oleju wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony w kostkę boczek i smaż przez minutę na dużym ogniu, cały czas mieszając. Potem dodaj kiełbasę i nadal smaż, aż się przyrumieni. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj słodką i ostrą paprykę i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej bulion i koncentrat pomidorowy. Gotuj, aż wszystkie składniki dania staną się miękkie, doprawiając solą i pieprzem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Warzywa na patelnię Hortex – 1 opakowanie
500 ml bulionu
500 g białej, surowej kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
natka pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól