Lista zakupów:

Imbir
Oliwa
Śmietana

Mieszanka chińska Hortex – 1 opakowanie

Marchewka kostka Hortex – 1 opakowanie

400 g polędwicy z dorsza

100 ml śmietany 30%

4 szt. kumkwatu lub sok z 1 mandarynki

50 ml sosu sojowego

10 g świeżego imbiru

2-3 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

świeży majeranek

świeży tymianek

½ pęczka natki pietruszki

kumin

sól, pieprz

 

 

4
Danie główne
40 minut
W roli
głównej:
MIESZANKA CHIŃSKA

Przepis:

Polędwicę z dorsza umyj, osusz i podziel na 4 kawałki.

Do moździerza wsyp świeże zioła, czosnek i oliwę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mocno rozetrzyj, tak by powstała pasta. Następnie posmaruj nią kawałki ryby i zawiń papierem do pieczenia, po czym włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piecz ok. 12 minut.

Tymczasem na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż marchewkę, rozkładając ją równomiernie, i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C ok. 15 minut. Po tym czasie marchewkę wyjmij, dodaj pokrojony kumkwat lub sok z mandarynki i całość wymieszaj ze śmietaną, doprawiając kuminem, solą i pieprzem. Na koniec wszystko zblenduj do uzyskania jednolitej masy.

Mieszankę chińską wysyp na rozgrzaną patelnię, dodaj sos sojowy, starty imbir i całość duś do miękkości.

Upieczoną polędwiczkę ułóż na warzywach z dodatkiem musu z marchewki.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Orientalne wegańskie pierożki

Orientalne wegańskie pierożki