Lista zakupów:

Cukier
Jajka
Mąka

Wiśnie bez pestek Hortex – ½ opakowania

250 g mąki pszennej, tortowej

200 g cukru pudru

120 ml śmietanki 30%

80 g cukru

80 g masła

60 ml mleka

25 g drożdży

4 jajka

skórka otarta z cytryny

4
Deser
50 minut + oczekiwanie
W roli
głównej:
WIŚNIE BEZ PESTEK

Przepis:

Wiśnie dokładnie zmiksuj (kilka zostaw na koniec do ozdoby) i przetrzyj przez sitko. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, mąki i letniego mleka, a następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie zagotuj śmietankę i wymieszaj ją z 1/3 mąki. Zaparzone w ten sposób ciasto odstaw do przestudzenia. Potem utrzyj żółtka z cukrem. Do  pozostałej mąki dodaj zaparzone ciasto, skórkę startą z cytryny, zaczyn, resztę mleka i utarte żółtka. Pod koniec wlej roztopione i ostudzone masło i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz je wyrób i przełóż do wysmarowanej masłem foremki na babkę z kominem. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia mniej więcej na 40 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, wstaw je do piekarnika. Piecz ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, przestudź i wyjmij z formy. Na koniec polej ją gęstym lukrem powstałym z przecieru wiśniowego wymieszanego z cukrem pudrem, udekoruj wiśniami.

 

 

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Pasztet z wiśniami

Pasztet z wiśniami