Dynia zapiekana w mleku kokosowym

Danie główne

Bardzo proste i spontaniczne danie. Ot miałam w zamrażarce dynię i nie bardzo wiedziałam, co zrobić na szybki jednoporcjowy obiad. Dynia miała być goframi, stała się zapiekanką.

1 8 1

Dynię należy lekko rozmrozić przesypując odpowiednią ilość do rondelka ustawionego na małym ogniu. Można dodać odrobinę wody, dosłownie tyle, żeby zakryć dno. Resztę składników dokładnie ze sobą wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Dodać dynię, wszystko dokładnie połączyć i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 20 minut, aż całość się zetnie, a dynia będzie miękka.
Prawda, że banalne?

UWAGI:
– aby urozmaicić zapiekankę, można dodać oliwki, pieczarki, pierś z kurczaka lub boczek
– jeśli chcecie aby zapiekanka była bardziej zwarta, wyłóżcie dno foremki cienko pokrojonymi plasterkami batata, wówczas jednak trzeba całość zapiekać nieco dłużej, lub wstawić samą foremkę z batatem do pieczenia na ok 10 minut wcześniej niż całą zapiekankę
– mleko kokosowe można zastąpić gęstą śmietaną, wówczas nie trzeba wbijać do środka jajka – opcja dla tych, którzy jaj nie mogą jeść.

2 8 2

3 7 3

Przepis z bloga: http://nie-umiem-gotowac.blogspot.com/2017/03/dynia-zapiekana-w-mleku-kokosowym.html

Lista zakupów

Dynia kotka  Hortex – 1,5 szklanki
1 jajko
2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego
2-3 posiekane suszone pomidory
ok. 2 łyżki pasty curry
starty twardy ser np. oscypek

sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Cake-pops z dynią
Cake-pops z dynią

Sprawdź przepis
Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym
Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym

Sprawdź przepis