Lista zakupów:

Chili
Ryż

Dynia kostka Hortex – 2 opak.

2 puszki mleczka kokosowego

2 puszki cieciorki

1 puszka pomidorów w kawałkach

2 woreczki ryżu basmati

5 cm korzenia imbiru

1 papryczka chili

3-4 szalotki

4 ząbki czosnku

1 pęczek świeżej kolendry (listki i łodygi)

½ opakowania curry w proszku

2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka białej gorczycy

4  liście limonki (mogą być mrożone lub suszone)

olej

sól

4
Danie główne
90 minut
W roli
głównej:
DYNIA KOSTKA

Przepis:

Czosnek, szalotki i paprykę chili pokrój w plasterki, a obrany korzeń imbiru w paseczki, po czym wszystko wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj gorczycę, curry oraz łodyżki świeżej kolendry i znowu wymieszaj.

Następnie wlej mleczko kokosowe (uprzednio wstrząśnięte) i wrzuć pomidory. Całość doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu dodaj dynię oraz cieciorkę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny. Pamiętaj, by od czasu do czasu mieszać. Gdy potrawa stanie się gęsta, zdejmij ją z ognia i zostaw na kilka godzin, (smaki i aromaty muszą się połączyć).

Gotowe danie podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem (w trakcie gotowaniawsyp łyżeczkę kurkumy i wrzuć listki limonki).  Gotowe danie posyp świeżą kolendrą.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy