Egzotyczna tarta

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy formę wysmarowaną tłuszczem o średnicy 24 cm (boki na wysokość ok. 3 cm), nakłuwamy widelcem, kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy suchy groch lub fasolę, aby równo nam się upiekło. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy papier i groch, ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min.
3. Ryż gotujemy na małym ogniu z sokiem i mlekiem kokosowym, aż będzie wystarczająco miękki i wchłonie cały płyn. Pod koniec dodajemy roztrzepane jajko, żółtka, wiórki oraz masło. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. , aż na ryżu powstanie lekka skorupka. Gotowy studzimy.
4. W jednej szklance podgrzanego soku rozpuszczamy żelatynę, studzimy, gdy zacznie nam gęstnieć wylewamy na masę ryżową – chłodzimy w lodówce. Po kilku minutach na ciasto układamy owoce i posypujemy wiórkami.

3 8 1

1 9 2

2 9 3

4 8 4

Przepis z bloga: http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2017/03/egzotyczna-tarta.html

Lista zakupów

Na ciasto:
190 g zimnego masła
50 ml mleka kokosowego
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Na masę:
100 g ryżu arborio
1 szklanka mleka kokosowego
Sok 100% tłoczony z jabłek i mango Hortex – 1,5 szklanki
2 łyżki wiórków kokosowych
1 jajko
2 żółtka
10 g masła

Dodatkowo:
1 łyżeczka żelatyny
Sok 100% tłoczony z jabłek i mango Hortex – 1 szklanka
mango

kiwi

wiórki kokosowe do ozdoby

Inne potrawy
w tej kategorii
Karnawałowe lody nie dla ochłody
Karnawałowe lody nie dla ochłody

Sprawdź przepis