Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Fasolka po myśliwsku

Średnie
Dania główne
30min
4 porcje

Składniki

  • Zupa fasolowa Hortex 1 opakowanie
  • Kiełbasy 200 g
  • Szynki wędzonej 100 g
  • Pomidorów krojonych 1 puszka
  • Grzybów suszonych 20 g
  • Czerwonego wina 1 kieliszek
  • Cebula 1 szt.
  • Ząbki czosnku 2 szt.
  • Mąki pszennej 1 łyżka
  • Oleju 2 łyżki
  • Majeranku 1 łyżka
  • Musztardy 1 łyżeczka
  • Pieprzu ziołowego ½ łyżeczki
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Słodkiej lub ostrej papryki 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W rondlu w niewielkiej ilości wody namocz suszone grzyby, a potem gotuj ok. 30 minut. Grzyby odcedź, pokrój je, a wywar zachowaj.

Krok 2

Do garnka wsyp zupę, dolej wywar z gotowania grzybów i 500 ml wody, dodaj przyprawy (również z saszetki) i zagotuj.

Krok 3

Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na oleju, dodaj mąkę i lekko zrumień. Wszystko przełóż do garnka z warzywami i gotuj na małym ogniu ok. 10 min. Dodaj pomidory, musztardę, wino, pokrojone grzyby i wędlinę. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również