Feijoada ze szpinakiem

4 OS
Danie główne
35 minut

Namoczoną przez noc fasolę zalej świeżą osoloną wodą, wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pół cebuli i gotuj do miękkości. Potem część (ok. 100 g) miękkiej fasoli zmiksuj.

Następnie obsmaż pokrojone w kostkę mięso, zalej je niewielką ilością wody i dodaj te same przyprawy co do fasoli. Gotuj, aż wszystko stanie się miękkie. Na koniec wymieszaj z ugotowaną fasolą.

Tymczasem na drugiej patelni podsmaż pozostałą cebulę, czosnek i chorizo. Dodaj szpinak, zieloną fasolkę, obie papryki, sól i pieprz. Smaż kilka minut, a następnie przełóż do fasoli z mięsem, dodaj zmiksowaną fasolę i duś wszystko jeszcze kilkanaście minut.

Feijoadę podawaj z ugotowanym ryżem i plastrami pomarańczy, posypane świeżym majerankiem.

Lista zakupów

Szpinak liście Hortex – 200 g
Fasolka szparagowa zielona Hortex – 200 g
350 g czarnej fasoli (może być z puszki)
300 g karkówki lub łopatki wieprzowej
200 g ryżu
150 g kiełbasy chorizo lub innej pikantnej kiełbasy
1 pomarańcza
2 cebule
1/2 ostrej papryki lub chili w płatkach
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
2-3 łyżki oliwy z oliwek
świeży majeranek
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Bruschetta z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami
Bruschetta z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami

Sprawdź przepis
Makaron rozmaitości
Makaron rozmaitości

Sprawdź przepis