Lista zakupów:

Cebula
Mięso wieprzowe
Ryż

Szpinak liście Hortex – 200 g
Fasolka szparagowa zielona Hortex – 200 g
350 g czarnej fasoli (może być z puszki)

300 g karkówki lub łopatki wieprzowej

200 g ryżu

150 g kiełbasy chorizo lub innej pikantnej kiełbasy

1 pomarańcza

2 cebule

1/2 ostrej papryki lub chili w płatkach

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka listków laurowych

2-3 łyżki oliwy z oliwek

świeży majeranek

sól, pieprz

4
Danie główne
35 minut
W roli
głównej:
FASOLKA SZPARAGOWA ZIELONA

Przepis:

Namoczoną przez noc fasolę zalej świeżą osoloną wodą, wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pół cebuli i gotuj do miękkości. Potem część (ok. 100 g) miękkiej fasoli zmiksuj.

Następnie obsmaż pokrojone w kostkę mięso, zalej je niewielką ilością wody i dodaj te same przyprawy co do fasoli. Gotuj, aż wszystko stanie się miękkie. Na koniec wymieszaj z ugotowaną fasolą.

Tymczasem na drugiej patelni podsmaż pozostałą cebulę, czosnek i chorizo. Dodaj szpinak, zieloną fasolkę, obie papryki, sól i pieprz. Smaż kilka minut, a następnie przełóż do fasoli z mięsem, dodaj zmiksowaną fasolę i duś wszystko jeszcze kilkanaście minut.

 

Feijoadę podawaj z ugotowanym ryżem i plastrami pomarańczy, posypane świeżym majerankiem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Bruschetta z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami

Bruschetta z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami

Inne dania z tej kategorii

Pasztet z wiśniami
Pasztet z wiśniami
Zobacz wszystkie