Galaretka warzywna z szynką i jajkami przepiórczymi

Galaretka warzywna z szynką i jajkami przepiórczymi

Lista zakupów:

Cebula
Pieprz
Sól

Mieszanka włoska Hortex – 1 opakowanie
Groszek zielony Hortex – ½ opakowania
500 ml bulionu warzywnego

300 g szynki

8 jajek przepiórczych

1 cytryna

1 łyżka żelatyny
pieprz

sól

4
Przekąska
1 godzina
W roli
głównej:
MIESZANKA WŁOSKA

Przepis:

Szynkę pokrój w kostkę. Mieszankę włoską i groszek mrożony ugotuj na parze. Większe różyczki kalafiora i brokułu pokrój na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj na twardo, przestudź je, obierz i przekrój na pół. Żelatynę wsyp do niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż zgęstnieje.

Zagotuj bulion warzywny i rozmieszaj w nim żelatynę, dodaj odrobinę soli i pieprzu, po czym odstaw do ostudzenia.

Tymczasem jajka przepiórcze ułóż w foremce na babkę żółtkami w dół, na nich poukładaj pokrojoną szynkę, a na szynce warzywa. Całość zalej delikatnie przestudzonym wywarem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie gotową galaretkę wyjmij, wyłóż na talerz i podawaj z kawałkami cytryny.

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą