Gęsta zupa z karkówką, warzywami oraz pikantnym sokiem pomidorowym Hortex

Danie główne

Pyszna, zdrowa i aromatyczna zupa. Bardzo dobrze syci, idealna na obiad w chłodniejsze dni i nie tylko.

Przygotowanie:

Mięso i cebulę kroimy w  kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy mięso i smażymy, aż zmieni kolor. Dodajemy cebulę, karkówkę i dalej smażymy. Wlewamy litr gorącej wody, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy, liście laurowe i ziele angielskie. Nastawiamy czas na 60 minut, przykrywamy garnek i na razie zostawiamy zupę, żeby gotowała się na małym ogniu. Po chwili kroimy ziemniaki, korniszony i paprykę w kostkę, a marchewkę w półplasterki. Gdy na liczniku pozostało 30 minut, do zupy dodajemy ziemniaki, marchewkę i paprykę, gotujemy razem bez przykrycia. W osobnym garnku gotujemy kaszę pęczak, chwilę krócej niż zaleca producent na opakowaniu. 15 minut przed końcem wrzucamy do zupy połamaną fasolkę,  groszek i korniszony. Gdy zostanie pięć minut do końca wlewamy do zupy mniej więcej ¾ opakowania pikantnego soku pomidorowego (lub cały, w zależności od preferowanej konsystencji), doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i lubczyku. Do gorącej zupy dodajemy odcedzoną kasze pęczak. Zupa smakuje najlepiej jak trochę postoi i „przegryzie się”.

gęsta zupa z karkówką 1

Przepis z bloga: http://www.frompolishkitchen.eu/2017/03/gesta-zupa-z-karkowka-kasza-peczak-i.html

Lista zakupów

500 g karkówki
1 L Pomidor Pikantny 100% sok Hortex
Fasolka szparagowa żółta Hortex – 2 garście
Groszek zielony Hortex – 2 garście
1 torebka kaszy jęczmiennej pęczak
2 marchewki
2 ziemniaki
1 papryka czerwona

1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ogórki konserwowe
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz, otarty liść lubczyku

Inne potrawy
w tej kategorii
Roladki schabowe z fasolką
Roladki schabowe z fasolką

Sprawdź przepis
Orientalne wegańskie pierożki
Orientalne wegańskie pierożki

Sprawdź przepis