Jogurt połącz ze startymi na tarce i odciśniętymi: ogórkiem i rzodkiewką, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość posyp jeszcze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Olej połącz z przyprawą do kebabu, musztardą i miodem. W powstałej marynacie zanurz kotleciki (tylko dolną część), tak by kostka pozostała sucha. Przykryj i odstaw do lodówki na 2-4 godziny.
Tak przygotowane kotlety piecz na rozgrzanym grillu lub smaż na patelni grillowej, po 2-3 minuty z każdej strony.
Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Podawaj z kotlecikami, sosem tzatziki i chlebkiem pita.
Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex – 1 opakowanie
3 szt. kotlecików jagnięcych z kostką
½ szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie przyprawy do kebabu
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki musztardy
2 chlebki pita
Sos tzatziki z warzywami:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 świeży ogórek
4 duże rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz biały