Gulasz warzywny z leśnymi grzybami

Soczewicę przesyp do garnka, wlej 2 szklanki wody, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli i gotuj na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż nieco zmięknie. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, posól i smaż, często mieszając. Następnie dodaj pokrojony czosnek i dalej smaż, aż się zeszkli. Odstaw z ognia.
Ugotowaną soczewicę odcedź i przełóż na patelnię z cebulą i czosnkiem. Dodaj zupę, wlej bulion i gotuj całość ok. 10-12 minut, często mieszając. Danie jest gotowe, kiedy soczewica stanie się miękka, a płyn prawie całkowicie odparuje.
Na koniec dopraw danie solą i pieprzem, dodaj natkę i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, by smaki się połączyły.

 

gulaszhortex6 1 gulaszhortex5 2 gulaszhortex4 3 gulaszhortex3 4 gulaszhortex2 5 gulaszhortex1 6

 

Lista zakupów

Zupa grzybowa Hortex – 1 opakowanie
1 szklanka zielonej soczewicy
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżki oleju
1 cebula

2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Grzybowa pod kapeluszem
Grzybowa pod kapeluszem

Sprawdź przepis
Błyskawiczne ciasto ucierane z malinami i jeżynami
Błyskawiczne ciasto ucierane z malinami i jeżynami

Sprawdź przepis