Mięso pokrój w dużą kostkę i dobrze natrzyj obiema paprykami i majerankiem. Odstaw mniej więcej na godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie w garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i chwilę smaż na dużym ogniu. Następnie przykręć palnik, dodaj bulion, ziele angielskie i liście laurowe i duś pod przykryciem mniej więcej pół godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i duś ok. 15 minut bez przykrycia.
Z kolei na patelni z odrobiną oliwy podsmaż chorizo, wsyp zawartość zupy prezydenckiej i smaż 5-10 minut. Następnie całość wraz z cieciorką dodaj do garnka z mięsem i znowu gotuj kwadrans (w razie czego dodaj więcej bulionu). Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem oraz posyp listkami oregano.
Zupa prezydencka Hortex – 1 opakowanie
300 g łopatki lub innego mięsa wieprzowego na gulasz
500 ml bulionu
150 g kiełbasy chorizo
1 puszka cieciorki
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 pęczka oregano
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
oliwa