Hamburgery z warzywami i wołowiną

4 OS
Danie główne
50 minut

Wołowinę zmiel, przełóż do miski dodaj drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Z wyrobionego mięsa uformuj 4 hamburgery (o średnicy bułek). Smaż na patelni grillowej lub grillu z każdej strony po ok. 3 minuty. Podczas grillowania dociskaj burgery, żeby nie pęczniały. Bułki przekrój na pół, posmaruj masłem i piecz ok. 3-5 minut, skórką do dołu w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem przygotuj według przepisu na opakowaniu. Jogurt wymieszaj z łyżką musztardy, dopraw solą i szczyptą lubczyku. Na czterech połówkach bułek połóż po porcji sosu musztardowego, liściu sałaty, łyżce warzyw, plastrze pomidora i burgerze. Zamknij burgery pozostałymi połówkami bułek i dociśnij. Podawaj ciepłe.

Lista zakupów

Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem Hortex – 1 opakowanie
400 g wołowiny
4 bułki do burgerów
1 duża cebula
1 pomidor
10 ml oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sałata
sól, pieprz

Sos musztardowy:
200 ml jogurtu greckiego
1 łyżka musztardy
lubczyk
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Lasagne z bazyliową nutą
Lasagne z bazyliową nutą

Sprawdź przepis
Polędwiczka wieprzowa z sosem malinowym
Polędwiczka wieprzowa z sosem malinowym

Sprawdź przepis