Lista zakupów:

Miód
Pomarańcza

2 piersi kaczki ze skórą
500 ml Pomarańcza sok 100% Hortex
3 pomarańcze
3 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka nasion anyżu
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu
mała papryczka chili
1 cm świeżego imbiru pokrojonego w plastry

W roli
głównej:
POMARAŃCZA 1L

Przepis:

Nie tak dawno próbowaliśmy zrobić dobrą kaczkę ale nie udała się bo była i twarda i gumowa i nie smakowała wybornie więc postanowiliśmy podejść do niej kolejny raz i tym razem bardzo się przyłożyliśmy bo kaczka wyszła wyśmienita, pachnąca i aromatyczna..po prostu idealna. 100% sok z pomarańczy Hortexu kolejny raz się sprawdził idealnie 🙂

Przygotowanie:

Dzień wcześniej osuszyć ręcznikiem kuchennym piersi z kaczki, powiesić je na haczyku by obeschły przez noc. Następnie kolejnego dnia nagrzać piekarnik do 150 stopni, skórę naciąć na krzyż i położyć ją na rozgrzanej suchej patelni skórą do dołu tak by wytopił się tłuszcz. Przełożyć patelnie do nagrzanego piekarnika i piec pierś z kaczki 7 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca i przełożyć na deskę by kaczka odpoczęła. Część pomarańczy odfiletować, skórkę odłożyć do sosu, resztę pomarańczy pokroić na cienkie plastry i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 5 min by lekko się przypiekły.

Przygotować sos: Do garnka o szerokim dnie nalać sok pomarańczowy, dodać miód, skórki pomarańczowe oraz rozgniecione w moździerzu przyprawy i gotować do zredukowania płynu.

Pierś przekroić wzdłuż, układać na talerzu na plastrach pieczonej pomarańczy, udekorować gwiazdkami anyżowymi, ziarnami anyżu i polać sosem pomarańczowym.

Na koniec dodać filetowane pomarańcze i podawać od razu solo lub z ryżem.

Smacznego.

Przepis z bloga: http://smakialzacji.blogspot.com/2017/03/imbirowo-korzenna-kaczka-w-pomaranczach.html

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Deser ryżowo - pomarańczowy

Deser ryżowo – pomarańczowy