Jagodowy „sernik” z quinoy z grejpfrutową galaretką i wiosennymi kwiatami

Deser

Dziś mam dla Was bardzo proste i efektowne ciasto bez pieczenia – jagodowy sernik. Wszystkich, którzy nie tolerują laktozy ucieszy zapewne fakt, że nie ma tu ani grama sera. Na spodzie z rodzynek i wiórków kokosowych, jest pyszna warstwa z quinoy, jagód i mleka kokosowego, dosłodzona cukrem kokosowym i zagęszczona żelatyną.

5 1
Na wierzchu jest galaretka z rubinowych grejpfrutów. Już od dawna robię galaretki sama, wystarczy sok, trochę żelatyny i gotowe.
Bardzo lubię jadalne kwiaty, które wspaniale pasują do takich deserów. Mimo, że na razie jeszcze nie mamy zbyt dużego wyboru to zachęcam, żeby wraz z nadejściem wiosny włączyć je do swojego menu. Tu idealnie będą pasować fiołki, stokrotki i bratki. Pamiętajcie tylko, żeby pozyskiwać je ze sprawdzonych źródeł, jeśli nie macie takiej możliwości można dodać suszone kwiaty lub świeże zióła – miętę, melisę lub bazylię.
Ja użyłam małych bratków, suszonych płatków bławatka i listków bazylii i  aby je ładnie wyeksponować przygotowałam jeszcze jedną warstwę galaretki, zupełnie przejrzystą z dodatkiem wody różanej.
Trochę jest zabawy z tym „sernikiem”, jest łatwy w przygotowaniu ale czasochłonny. Ja mam na to swój sposób – robię pierwsze dwie warstwy dzień wcześniej wieczorem, wtedy następnego dnia pozostają nam tylko galaretki do zrobienia. Poza tym to bardzo zdrowy deser, bez nadmiaru tłuszczu i cukru, bez glutenu i bez laktozy, więc nie musicie się ograniczać, gdy macie ochotę na dokładkę. Podaję przepis na formę (tortownicę) o średnicy 20 cm.

3 2

Wykonanie:

Rodzynki siekamy w rozdrabniaczu. Jeśli są bardzo wysuszone należy je wcześniej namoczyć i odsączyć. Powstałą masę mieszamy z wiórkami kokosowymi i dwoma łyżkami mąki kokosowej. Wylepiamy dno formy (dobrze jest wyłożyć dno papierem do pieczenia), posypujemy po wierzchu pozostałą mąką kokosową, wyrównujemy (ja rozwałkowałam przez folię spożywczą) i odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy „sernik jagodowy” – quinoę blendujemy na gładką masę z mlekiem kokosowym, rozmrożonymi jagodami i 3 łyżkami cukru kokosowego (składniki powinny mieć temperaturę pokojową). 4 czubate łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (1/3 – 1/2 szklanki). Następnie rozpuszczoną żelatynę starannie łączymy z jagodową masą i wylewamy do formy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do lodówki.

Gdy jagodowa warstwa zastygnie, możemy na nią wylać galaretkę grejpfrutową. 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody z dodatkiem jednej łyżki cukru kokosowego. Gdy dokładnie się rozpuści mieszamy ją z sokiem grejpfrutowym (sok powinien mieć temperaturę pokojową). Wylewamy do formy i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy zastygnie, przygotowujemy ostatnią warstwę.

Na grejpfrutowej galaretce układamy kwiaty i zioła. 3 łyżeczki żelatyny dokładnie rozrabiamy w 1/2 szklanki gorącej wody, a następnie mieszamy z 250 ml wody źródlanej, dodajemy wodę różaną. Zalewamy kwiaty niewielką ilością galaretki (około 1/3 przygotowanej porcji) i wkładamy do lodówki. Pozostałą galaretkę trzymamy w ciepłym miejscu i od czasu do czasu mieszamy. Gdy warstwa w lodówce zastygnie i ustabilizuje kwiaty, wylewamy do formy resztę galaretki, tak aby wszystko dokładnie przykryła. Chowamy do lodówki i po paru godzinach możemy podać deser na stół 🙂

Smacznego!

6 3

4 4

Przepis z bloga: http://quinoaraz.blogspot.com/2017/03/jagodowy-sernik-z-quinoy-z-grejpfrutowa.html 

Lista zakupów

2 szklanki ugotowanej białej quinoy

Jagody leśne Hortex – 1 szklanka

250 ml mleka kokosowego

500 ml soku grejpfrutowego

200 gram rodzynek

5 łyżek wiórków kokosowych

3 łyżki mąki kokosowej

4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego

garść świeżych  bratków (można użyć innych kwiatów jadalnych)

kilka listków bazylii

1 łyżka suszonych płatków bławatka

12 łyżeczek żelatyny

250 ml wody źródlanej (plus woda do rozrobienia żelatyny)

3 łyżki wody różanej

Inne potrawy
w tej kategorii
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami

Sprawdź przepis
Muszelki nadziewane mięsem drobiowym i szpinakiem
Muszelki nadziewane mięsem drobiowym i szpinakiem

Sprawdź przepis