U mnie często na weekendowe śniadanie są jajka, dziś miałam w wersji bardzo sycącej. Były zapieczone w piekarniku z brukselką i boczkiem. Wystarczą dwie sztuki i jest się najedzonym do obiadu.
Przygotowanie:
Brukselkę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ocet balsamiczny, miód, sól, pieprz, oliwę z oliwek i posiekany czosnek dokładnie mieszamy.
Brukselkę po ugotowaniu przecinamy na pół, plastry boczku kroimy na trzy części i mieszamy z marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, robimy sześć wgłębień i wbijamy jajka. Posypujemy startym parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem.
Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do ścięcia białka. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Przepis z bloga: http://kulinarnezycie.blogspot.com/2017/02/jajko-z-brukselka-i-boczkiem.html
Brukselka Hortex – 1 opakowanie
200 g boczku w plasterkach
6 jajek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
30 g parmezanu
szczypiorek