Jajko z brukselką i boczkiem

Danie główne

U mnie często na weekendowe śniadanie  są jajka, dziś miałam w wersji bardzo sycącej. Były zapieczone w piekarniku z brukselką i boczkiem. Wystarczą dwie sztuki i jest się najedzonym do obiadu.

5 1 1

Przygotowanie:

 

Brukselkę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ocet balsamiczny, miód, sól, pieprz, oliwę z oliwek i posiekany czosnek dokładnie mieszamy.

Brukselkę po ugotowaniu przecinamy na pół, plastry boczku kroimy na trzy części i mieszamy z marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, robimy sześć wgłębień i wbijamy jajka. Posypujemy startym parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem.

Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do ścięcia białka. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

3 1 2

2 1 3

Przepis z bloga: http://kulinarnezycie.blogspot.com/2017/02/jajko-z-brukselka-i-boczkiem.html

Lista zakupów

Brukselka Hortex – 1 opakowanie

200 g boczku w plasterkach

6 jajek

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

30 g parmezanu

szczypiorek

 

Inne potrawy
w tej kategorii
Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki
Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki

Sprawdź przepis
Sajgonki z kurczakiem i warzywami
Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Sprawdź przepis