Jajko sadzone w toście z groszkiem

4 OS
Śniadanie
30 minut

Zblanszowany w osolonej wodzie groszek opłucz zimną wodą i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż groszek, doprawiając solą i pieprzem. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z pokrojonym w kostkę pomidorem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

Szklanką lub innym okrągłym przedmiotem wykrój w tostach kółka o średnicy ok. 6 cm i zrumień je na maśle z obu stron, po czym wyjmij i odłóż. Tosty lekko podsmaż z jednej strony, obróć na drugą i do każdego wykrojonego kółka wbij jajko. Oprósz solą i pieprzem i smaż do ścięcia białka (ogień pod patelnią nie powinien być zbyt duży). Gotowe tosty przełóż na talerze, a na wierzch dodaj kilka łyżek groszku, przykryj kółkami wykrojonymi wcześniej z tostów.

Lista zakupów

Groszek zielony Hortex – 1/2 opakowania
4 jajka
4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
1 pomidor
2-3 łyżki klarowanego masła
4 łyżki szczypiorku
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Omlet chrzanowy z zielonym groszkiem
Omlet chrzanowy z zielonym groszkiem

Sprawdź przepis
Quiche ze szpinakiem
Quiche ze szpinakiem

Sprawdź przepis