Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jajko sadzone w toście z groszkiem

Średnie
Dania główne
30min
4 porcje

Składniki

  • Groszek zielony Hortex 1/2 opakowania
  • Jajka 4 szt.
  • Pełnoziarnistego chleba tostowego 4 kromki
  • Pomidor 1 szt.
  • Klarowanego masła 2-3 łyżki
  • Szczypiorku 4 łyżki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Zblanszowany w osolonej wodzie groszek opłucz zimną wodą i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż groszek, doprawiając solą i pieprzem. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z pokrojonym w kostkę pomidorem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

Krok 2

Szklanką lub innym okrągłym przedmiotem wykrój w tostach kółka o średnicy ok. 6 cm i zrumień je na maśle z obu stron, po czym wyjmij i odłóż. Tosty lekko podsmaż z jednej strony, obróć na drugą i do każdego wykrojonego kółka wbij jajko.

Krok 3

Oprósz solą i pieprzem i smaż do ścięcia białka (ogień pod patelnią nie powinien być zbyt duży). Gotowe tosty przełóż na talerze, a na wierzch dodaj kilka łyżek groszku, przykryj kółkami wykrojonymi wcześniej z tostów.

Powiązane przepisy

Spróbuj również