Lista zakupów:

Boczek wieprzowy
Jajka

Brukselka Hortex – 1 opakowanie

200 g boczku w plasterkach

6 jajek

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

30 g parmezanu

szczypiorek

 

Danie główne
W roli
głównej:
BRUKSELKA

Przepis:

U mnie często na weekendowe śniadanie  są jajka, dziś miałam w wersji bardzo sycącej. Były zapieczone w piekarniku z brukselką i boczkiem. Wystarczą dwie sztuki i jest się najedzonym do obiadu.

Przygotowanie:

 

Brukselkę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ocet balsamiczny, miód, sól, pieprz, oliwę z oliwek i posiekany czosnek dokładnie mieszamy.

Brukselkę po ugotowaniu przecinamy na pół, plastry boczku kroimy na trzy części i mieszamy z marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, robimy sześć wgłębień i wbijamy jajka. Posypujemy startym parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem.

Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do ścięcia białka. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Przepis z bloga: http://kulinarnezycie.blogspot.com/2017/02/jajko-z-brukselka-i-boczkiem.html

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Ciepła sałatka z brukselki i fasolki

Ciepła sałatka z brukselki i fasolki