Jarmużowa pizza z komosą ryżową

Pizza tylko z wyglądu bo w składzie spodu nie ma mąki ani drożdży. Zrobiona jest z jarmużu, komosy ryżowej i żółtego sera. Na wierzch kładziemy ulubione dodatki 🙂

jarmuzowa pizza 1 1

Do rondelka wlać ok. 1,5 szklanki wody, lekko posolić, doprowadzić do wrzenia. Wsypać komosę ryżową, gotować ok. 10 minut. Odcedzić na gęstym sicie, ostudzić.
Mrożony jarmuż z Hortexu rozmrozić, odcisnąć.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do miski wsypać komosę ryżową, dodać jarmuż, starty ser i całe jajka, dokładnie wymieszać.
Na dużej blaszce uformować dwa równe koła o średnicy ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut.

Mozzarellę pokroić w kostkę, posypać po gorących spodach „pizzy”. Posypać pokrojoną w niedużą kostkę papryką, ułożyć paski wędliny. Wstawić do piekarnika jeszcze na ok. 3-5 minut. Po wierzchu posypać porwaną na kawałki mieszanką sałat i pokrojonym szczypiorkiem.
Można podawać z sosem czosnkowym.

 

Przepis z bloga: http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2017/02/jarmuzowe-pizze-z-komosa-ryzowa.html

Lista zakupów

1/4 szklanki komosy ryżowej
100 g mrożonego jarmużu z Hortexu
80 g żółtego sera
2 duże jajka

1 mozzarella
mieszanka sałat
1/2 czerwonej papryki
3 plasterki chudej wędliny
szczypiorek

Inne potrawy
w tej kategorii
Koszyczek truskawkowo – migdałowy
Koszyczek truskawkowo – migdałowy

Sprawdź przepis