Lista zakupów:

Czosnek
Mąka
Śmietana

Bukiet jarzyn wiosenny Hortex – 1 opakowanie

1,5 l bulionu warzywnego

400 g mięsa mielonego (najlepiej łopatki)

250 ml mleka

150 ml śmietanki 30%

1 mała czerstwa kajzerka

1 jajko

2 łyżki mąki pszennej

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

1 łyżka dowolnych świeżych ziół

½ łyżeczki mielonego kminku

1-2 gałązki świeżego rozmarynu

sól, pieprz

 

4
Danie główne
40 minut
W roli
głównej:
BUKIET JARZYN WIOSENNY

Przepis:

Czerstwą kajzerkę namocz w mleku. Po namoczeniu odciśnij i dodaj do mielonego mięsa. Następnie do mięsa dodaj jajko, dopraw solą, pieprzem i ziołami, dodaj starty czosnek, kminek. Masę dokładnie wymieszaj i włóż do  lodówki do schłodzenia.

Zagotuj bulion z warzywami, liściem laurowym i zielami angielskimi, dodaj rozmaryn. Z masy mięsnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w mące i wrzuć do gotującej się zupy. Całość gotuj jeszcze ok 30 minut. Na koniec zabiel zupę śmietanką. Zupę podawaj gorącą.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź