Lista zakupów:

Czosnek
Mąka
Śmietana

Bukiet jarzyn wiosenny Hortex – 1 opakowanie

1,5 l bulionu warzywnego

400 g mięsa mielonego (najlepiej łopatki)

250 ml mleka

150 ml śmietanki 30%

1 mała czerstwa kajzerka

1 jajko

2 łyżki mąki pszennej

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

1 łyżka dowolnych świeżych ziół

½ łyżeczki mielonego kminku

1-2 gałązki świeżego rozmarynu

sól, pieprz

 

4
Danie główne
40 minut
W roli
głównej:
BUKIET JARZYN WIOSENNY

Przepis:

Czerstwą kajzerkę namocz w mleku. Po namoczeniu odciśnij i dodaj do mielonego mięsa. Następnie do mięsa dodaj jajko, dopraw solą, pieprzem i ziołami, dodaj starty czosnek, kminek. Masę dokładnie wymieszaj i włóż do  lodówki do schłodzenia.

Zagotuj bulion z warzywami, liściem laurowym i zielami angielskimi, dodaj rozmaryn. Z masy mięsnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w mące i wrzuć do gotującej się zupy. Całość gotuj jeszcze ok 30 minut. Na koniec zabiel zupę śmietanką. Zupę podawaj gorącą.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tej kategorii

Bulion orientalny
Bulion orientalny
Zobacz wszystkie