Jarzynowy ajntopf z mięsnymi kulkami

4 OS
Danie główne
40 minut

Czerstwą kajzerkę namocz w mleku. Po namoczeniu odciśnij i dodaj do mielonego mięsa. Następnie do mięsa dodaj jajko, dopraw solą, pieprzem i ziołami, dodaj starty czosnek, kminek. Masę dokładnie wymieszaj i włóż do  lodówki do schłodzenia.

Zagotuj bulion z warzywami, liściem laurowym i zielami angielskimi, dodaj rozmaryn. Z masy mięsnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w mące i wrzuć do gotującej się zupy. Całość gotuj jeszcze ok 30 minut. Na koniec zabiel zupę śmietanką. Zupę podawaj gorącą.

Lista zakupów

Bukiet jarzyn wiosenny Hortex – 1 opakowanie
1,5 l bulionu warzywnego
400 g mięsa mielonego (najlepiej łopatki)
250 ml mleka
150 ml śmietanki 30%
1 mała czerstwa kajzerka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżka dowolnych świeżych ziół
½ łyżeczki mielonego kminku
1-2 gałązki świeżego rozmarynu
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Naleśniki z farszem warzywnym i sosem czosnkowym
Naleśniki z farszem warzywnym i sosem czosnkowym

Sprawdź przepis
Zupa z zielonej fasolki
Zupa z zielonej fasolki

Sprawdź przepis