Lista zakupów:

Mąka
Masło
Pieprz

Lista składników:

1 kaczka ok. 2 kg

4 łyżki masła

majeranek

sól, pieprz

 

Nadzienie:

Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie

100 g migdałów w płatkach

100 ml wiśniówki

4 łyżki miodu

1 opakowanie majeranku

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

Buraczki:

Buraczki purée Hortex – 2 opakowania

6 łyżek masła

4 płaskie łyżeczki kminku

2 łyżki mąki

2 łyżki dżemu malinowego

sól, pieprz

4
Danie główne
150 minut
W roli
głównej:
WIŚNIE BEZ PESTEK

Przepis:

Kaczkę dokładnie umyj, a następnie z zewnątrz i od środka natrzyj solą, pieprzem, masłem i majerankiem. Odłóż na noc do lodówki.

Wiśnie wymieszaj z migdałami, miodem, majerankiem, wiśniówką, pieprzem i solą.

Następnie kaczkę napełnij farszem i zaszyj, by w czasie pieczenia nadzienie nie wypłynęło.  Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, przez 2 godziny. Kaczka musi być miękka i soczysta i nabrać koloru złotego.

Buraczki podgrzej na maśle. Dodaj odrobinę mąki, przypraw kminkiem, dżemem malinowym, pieprzem oraz solą i wszystko wymieszaj.

Kaczkę podawaj z buraczkami.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Bezglutenowe brownie z wiśniami

Bezglutenowe brownie z wiśniami