Kaczka nadziewana wiśniami z buraczkami purée

4 OS
Danie główne
150 minut

Kaczkę dokładnie umyj, a następnie z zewnątrz i od środka natrzyj solą, pieprzem, masłem i majerankiem. Odłóż na noc do lodówki.

Wiśnie wymieszaj z migdałami, miodem, majerankiem, wiśniówką, pieprzem i solą.

Następnie kaczkę napełnij farszem i zaszyj, by w czasie pieczenia nadzienie nie wypłynęło.  Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, przez 2 godziny. Kaczka musi być miękka i soczysta i nabrać koloru złotego.

Buraczki podgrzej na maśle. Dodaj odrobinę mąki, przypraw kminkiem, dżemem malinowym, pieprzem oraz solą i wszystko wymieszaj.

Kaczkę podawaj z buraczkami.

Lista zakupów

1 kaczka ok. 2 kg
4 łyżki masła
majeranek
sól, pieprz

Nadzienie:
Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie
100 g migdałów w płatkach
100 ml wiśniówki
4 łyżki miodu
1 opakowanie majeranku
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Buraczki:
Buraczki purée Hortex – 2 opakowania
6 łyżek masła
4 płaskie łyżeczki kminku
2 łyżki mąki
2 łyżki dżemu malinowego
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Kruche ciasto podwójnie wiśniowe
Kruche ciasto podwójnie wiśniowe

Sprawdź przepis
Drożdżowa babka z lukrem wiśniowym
Drożdżowa babka z lukrem wiśniowym

Sprawdź przepis