Kasza jaglana z bukietem warzyw

Wiosno wróć! Niestety, to tylko moje życzenia, bo na pogodę i porę roku nie mam wpływu. Ale ostatnio staram się by w mojej kuchni i na talerzach królowały wiosenne kolory, zdrowie i smak. Dziś zapraszam Was na kaszę jaglaną z bukietem warzyw. Obiad pełen zdrowia do przygotowania którego będzie potrzebować jednej patelni. Takie danie wspaniale syci, cieszy kolorami i… zdrowiem. Spróbujcie, polecam.

1 3 1

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, podsmażamy przez chwilę pokrojoną cebulę. Następnie zmniejszamy płomień dodajemy 1/2 opakowania bukietu warzyw (kalafior, marchewka, brokuły), całość doprawiamy solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem, jeszcze chwilę podsmażamy (około 7-8 minut, warzywa powinny być prawie całkowicie rozmrożone). Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą 2-3 razy na sitku.

Dodajemy ją do warzyw, całość zalewamy szklanką wody, dodając 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki. Ostrożnie mieszamy. Dusimy wszystko pod przykryciem do czasu, aż nasza kasza będzie w pełni ugotowana, w razie potrzeby podczas gotowania dolewamy niedużą ilość wody, lekko mieszamy całość.

Pod koniec sprawdzamy smak, opcjonalnie doprawiając solą i/lub pieprzem. Podajemy z posiekaną zieloną pietruszką.

2 3 2

3 3 3

Smacznego!

Przepis z bloga: http://www.slodkieokruszki.pl/kasza-jaglana-z-bukietem-warzyw-obiad-pelen-zdrowia/

Lista zakupów

1/2 szklanki kaszy jaglanej

około 1 szklanki wody

Bukiet warzyw kwiatowy Hortex – 1/2 opakowania

1/2 cebuli

1 łyżka oleju kokosowego

1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki

sól himalajska do smaku

świeżo mielony czarny pieprz do smaku

około 1 i 1/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Inne potrawy
w tej kategorii
Pad Thai
Pad Thai

Sprawdź przepis
Serniczki z jabłkami
Serniczki z jabłkami

Sprawdź przepis