Wiosno wróć! Niestety, to tylko moje życzenia, bo na pogodę i porę roku nie mam wpływu. Ale ostatnio staram się by w mojej kuchni i na talerzach królowały wiosenne kolory, zdrowie i smak. Dziś zapraszam Was na kaszę jaglaną z bukietem warzyw. Obiad pełen zdrowia do przygotowania którego będzie potrzebować jednej patelni. Takie danie wspaniale syci, cieszy kolorami i… zdrowiem. Spróbujcie, polecam.
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, podsmażamy przez chwilę pokrojoną cebulę. Następnie zmniejszamy płomień dodajemy 1/2 opakowania bukietu warzyw (kalafior, marchewka, brokuły), całość doprawiamy solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem, jeszcze chwilę podsmażamy (około 7-8 minut, warzywa powinny być prawie całkowicie rozmrożone). Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą 2-3 razy na sitku.
Dodajemy ją do warzyw, całość zalewamy szklanką wody, dodając 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki. Ostrożnie mieszamy. Dusimy wszystko pod przykryciem do czasu, aż nasza kasza będzie w pełni ugotowana, w razie potrzeby podczas gotowania dolewamy niedużą ilość wody, lekko mieszamy całość.
Pod koniec sprawdzamy smak, opcjonalnie doprawiając solą i/lub pieprzem. Podajemy z posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego!
Przepis z bloga: http://www.slodkieokruszki.pl/kasza-jaglana-z-bukietem-warzyw-obiad-pelen-zdrowia/
1/2 szklanki kaszy jaglanej
około 1 szklanki wody
Bukiet warzyw kwiatowy Hortex – 1/2 opakowania
1/2 cebuli
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
sól himalajska do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
około 1 i 1/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki