Lista zakupów:

Cebula
Pomidor
Wołowina

Składniki:

ciasto:

300 g mąki

200 g masła

2 żółtka

1 jajko

5 łyżek śmietany 18%

szczypta soli

 

posypka:

sezam

czarnuszka

sól gruboziarnista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11farsz:

Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie

450 g pieczarek

1 cebula

2-3 łyżki oliwy

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka czerwonej papryki

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka cząbru

sól, pieprz

 

 

4
Danie główne
50 minut
W roli
głównej:
WŁOSZCZYZNA PASKI

Przepis:

Ze składników zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na pół doby.

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry i podsmaż na patelni, dodając włoszczyznę, łyżkę koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, czerwoną paprykę, tymianek, oregano, bazylię, rozmaryn i cząber. Po usmażeniu zostaw do wystygnięcia.

Tak przygotowany farsz ponakładaj na rozwałkowane ciasto (grubość jak do pierogów), sklejaj do góry w sakiewki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sakiewki po wierzchu posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp grubą solą, sezamem, czarnuszką i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C ok. 23-25 minut.

 

 

 

 

 

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Duszone udo gęsie z buraczkami na purée ziemniaczanym

Duszone udo gęsie z buraczkami na purée ziemniaczanym