Klementynka w czekoladzie

Dzisiaj mam dla Was małe co nieco 😉 , czyli ręcznie robione pralinki –  idealne, gdy mamy ochotę na coś pysznego a małego lub jako prezent dla kogoś wyjątkowego 😉
Chrupiąca otoczka z gorzkiej czekolady, a w środku galaretka owocowa z soku mandarynkowego firmy „Hortex”- pycha!
Najtrudniejsze jest odpowiednie rozpuszczenie czekolady i rozprowadzenie w foremkach, ale z czasem dochodzi się do wprawy i cała praca nad pralinkami to sama przyjemność i bez oblizywania paluchów się nie obejdzie:)
Mam tylko jedną foremkę na pralinki, dlatego wykorzystałam dolną część do wypieków okrągłych „cake pops”.
Z tej porcji wyszło mi 500 g pralinek

Polecam:)

1 5 1

3 5 2

Przygotowanie:

Sok mocno schładzamy.
100g czekolady odkładam, będzie potrzeba na samym końcu.
100g czekolady łamię na kawałki i w małej miseczce rozpuszczam nad kąpielą wodną, a 50 g kroję na drobne kawałki.
Gdy czekoladę mam już rozpuszczoną, ściągam znad pary i dodaję do niej pokrojoną czekoladę – mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Tak przygotowaną czekoladę przy pomocy pędzelka rozprowadzam cienką warstwą na ściankach foremek.
Wkładam na chwilę do zamrażalnika i gdy zmatowieje nakładam drugą warstwę.
Przygotowywałam dwie foremki i gdy zrobiłam jedną włożyłam ją do zamrażalnika i zanim zrobiłam drugą ta była już gotowa:)
Przygotowane foremki odstawiam w zimne miejsce i przygotowuję nadzienie.
Żelatynę zalewam 1/4 szklanki nektaru i odstawiam na chwilkę do napęcznienia, potem podgrzewam tylko do rozpuszczenia, nie zagotowuje!!.
Do żelatyny wlewam resztę soku i od razu napełniamy foremki, pamiętając żeby zostawić 1-2 milimetry wolnego miejsca na czekoladę.
Odstawiam do lodówki na 1,5-2 godziny do całkowitego stężenia.
Przygotowuję odłożoną czekoladę w identyczny sposób- czyli 3/4 rozpuszczamy nad kąpielą wodną
1/4 drobno kroimy, dokładam do rozpuszczonej i mieszam do połączenia.
Nakładamy na przygotowane czekoladki.
Odstawiamy do zastygnięcia i mamy gotowe pyszne, domowe pralinki.

Smacznego!

5 2 3

Przepis z bloga: http://reanja.blogspot.com/2017/02/klementynka-w-czekoladzie.html

Lista zakupów

250g gorzkiej czekolady z 70% kakao (koniecznie)
1,5 szklanki nektaru z cząstkami miąższu firmy „Hortex” o smaku mandarynki- klementynka

2 łyżeczki ( z górką) żelatyny
sok z 1 cytryn

Inne potrawy
w tej kategorii
Tarta z kisielem wiśniowym pod białą chmurką
Tarta z kisielem wiśniowym pod białą chmurką

Sprawdź przepis