Kluseczki dyniowe z cynamonową nutą

4 OS
Danie główne
60 minut

Dynię ugotuj do miękkości, po czym przeciśnij przez praskę. To samo zrób z ziemniakami. Następnie połącz purée z dyni i ziemniaków. Do tak otrzymanej (wystudzonej) masy wbij jajko, dodaj sól i mąkę i zagnieć ciasto (powinno być elastyczne). Następnie podziel je na kawałki i każdy zroluj. Ostrym nożem potnij wałki na skos (mają przypominać kopytka). Kluseczki wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj do momentu wypłynięcia lub chwilę dłużej. Na patelni rozgrzej masło, zdejmij z ognia i mieszając, dodaj cukier i cynamon. Na koniec na patelnię przełóż kluski i delikatnie na wolnym ogniu przemieszaj z masłem cynamonowym.

Lista zakupów

Dynia kostka Hortex – 1 opakowanie
400 g ziemniaków
200 g mąki pszennej
2-3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Łosoś z sosem dyniowym i pistacjami
Łosoś z sosem dyniowym i pistacjami

Sprawdź przepis
Zielone pierogi z wołowiną
Zielone pierogi z wołowiną

Sprawdź przepis